Desi tot ce are patru roti si o telecomanda se incadreaza, generic, in constiinta colectiva, la categoria “masinuta cu telecomanda” sau “masinuta teleghidata”, ei bine sunt diferente majore intre cele doua mari categorii: masinutele de jucarie si automodele. Cum dealtfel sunt si la restul categoriilor, avioane, elicoptere, barci. Vom incerca sa explicam mai jos de ce.

- jucariile cu telecomanda sunt prezente pe rafturile supermarketurilor, ale buticurilor, benzinariilor sau magazinelor de jucarii, cu preturi care incep de la 10 euro si ajung la maximum 100 euro. Desi sunt accesibile la pret, fiabilitatea lor nu este extraordinara, fiind in general proiectate sa reziste unui numar de folosiri. Deasemeni, odata defectate, producatorul nu pune la dispozitie nici piese de schimb, nici accesorii si nici consumabile pentru ele. De aceea mai sunt denumite de malitiosi “de unica folosinta” – in sensul ca din momentul in care se strica, pot fi aruncate sau daca desi stricate, arata foarte bine, vor fi pastrate intr-un dulap / vitrina

automodelele, navomodelele, aeromodelele sunt dedicate pasionatilor si profesionistilor, dar si amatorilor. Datorita faptului ca modelismul inseamna pasiune si hobby, TOATE produsele de modelism dispun de piese de schimb, de la cel mai complicat regulator de turatie, telecomanda cu 20 canale sau motor in 4 timpi pana la cel mai banal surub. Unele piese de schimb sunt intersanjabile intre diverse modele (ex. TRAXXAS) iar consumabilele sunt standardizate (veti putea folosi de exemplu roti on-road 1/10 pe orice automodel scara 1/10 samd) Deasemeni fiabilitatea modelelor este extraordinar de mare, ele rezistand la solicitari extreme. Se gasesc inclusiv piese de tuning  (aluminiu, titan, fibra de carbon samd). Faptul ca toate modelele care vin preasamblate sunt imbinate manual, testate, facute din componente de calitate (mai scumpe) si ca producatorul trebuie sa puna pe piata piese de schimb pentru modelele respective duce la un pret final mai mare decat cel al jucariilor. Diferenta este ca in timp ce jucariile ajung la gunoi (si 1 la 1 milion din ele ajung in muzee), automodelele pot rula ani de zile si pot transmite pasiunea pentru mecanica si intelegerea legilor fizicii din generatie in generatie. Si desigur, unii dintre piloti vor ajunge sa fie premiati la concursuri de modelism… Sau pasiunea pentru modelism, in cazul unora, le poate marca toata viata – sunt foarte multi cei care acum cativa ani erau doar copii care se jucau cu automodele sau aeromodele si acum sunt studenti sau chiar ingineri auto sau de aviatie

Modelismul este tehnica de reproducere la scara bine definita a unor masini si aparate. Modelismul poate fi o activitate profesionala (realizarea de modele la scara redusa pentru studierea acestora inaintea introducerii in productie) sau un hobby.

Modelismul exista din antichitate (vezi jucariile sumeriene sau velierele din secolul 19 din gradinile Luxemburg), noutatea timpurilor moderne este adaugarea mijloacelor de propulsie si astfel ajungem la dronele cu auto-control computerizat si auto-coordonare prin GPS. Oamenii au gasit intotdeauna amuzant sa reproduca mediul inconjurator la scara redusa. De aceea in zilele noastre gasim peste tot in lume modele la scara redusa a modelelor consacrate de masini, nave sau avioane de competitie sau de razboi, care i-au fascinat pe oameni de-a lungul timpului.

...Dar nu intotdeauna reproducerea la scara fixa este posibila, spre exemplu o nava construita din placi de otel, reprodusa la scara, ar trebui sa fie construita din fasii de tabla de cativa microni... lucru care nu ar fi posibil, ca urmare coca va fi realizata dintr-un material ceva mai gros. Deasemeni, scara de realizare a sinelor si macazelor din modelismul feroviar respecta foarte rar scara de lucru.
In cazul unui model motorizat, punerea in opera a subansamblelor necesare pentru motorizare, comenzii de la distanta si a rigidizarii modelului necesara pentru deplasare, impune cateva restrictii sau abateri de la modelul original. O elice supradimensionata pentru un avion este deseori necesara, se va renunta la reproducerea interiorului unui autovehicul pentru a face loc motorizarii, o locomotiva reprodusa la scara dupa una cu aburi va fi pusa in miscare de un motor electric samd.

Cu toate acestea exista moduri de propulsie care respecta intocmai principiile reale ale prototipului, in special in cazul reproducerilor pentru modele propulsate de un motor cu aburi – exista in zilele noastre motoare cu aburi la scara folosite pentru modele de trenuri si in modelismul naval.

Tipurile de modelism sunt clasificate dupa modurile de transport (auto, navo, aero):

- Modelismul auto, sau automodelismul se ocupa cu reproducerea vehiculelor rutiere. Poate fi vorba de modelism static, unde modelele sunt de talie redusa si cu multe detalii sau de modelism dinamic (motorizat) unde modelul este comandat prin unde radio.

- Modelismul naval (sau navomodelismul) reproduce ambarcatiunile la diferite scale, fie statice sau dinamice. Exista machete de studiu pentru razboaie inca din secolul 15

- Modelismul aero – sau aeromodelismul – este o forma de modelism care s-a dezvoltat in simbioza totala cu aviatia, reproducand la scara redusa aproape toate tipurile de avioane. Deasemeni are doua sub-categorii, aeromodele statice sau radiocomandate, acestea din urma putand fi gata asamblate sau sub forma de kituri, cu toate piesele livrate in pachet si urmand a fi asamblate de catre beneficiar. Deasemeni, rachetomodelismul este considerat o ramura a aeromodelismului.

- Modelismul feroviar (trenuletele) face sa convietuiasca doua activitati conexe, modelismul si machetele. Trenul este un produs de modelism iar diorama, impreuna cu vehiculele statice, figurinele si circuitul sinelor este, per ansamblu, o macheta.

- Modelismul militar se ocupa cu reproducerea scenelor de lupta sau doar a unor componente (avioane, tancuri, etc.)

 

Automodelism / modelism auto:

Modelismul auto (denumit si automodelism) este activitatea de modelism care se ocupa de reproducerea la scara a automobilelor.

Activitatea de amatori se imparte in urmatoarele categorii separate:

Modelele statice (machete statice)
Masini de diferite marimi, denumite frecvent autovehicule in miniatura, unde calitatea reproducerii merge de la categoria jucarii pana la machete de autovehicule reproduse cu adevarat la scara, pana la cele mai mici detalii, unele dintre ele avand chiar parti in miscare sau articulate, cum ar fi usile, capota motorul, suspensiile, directia sau portbagajul. Aceste machete pot fi expuse de sine statator sau incluse in diorame.
Punctual apar situatii in care exista apropiere intre modelistii auto si cei de modele militare, deoarece in expozitiile statice militare trebuie incluse si modele de automobile.

Modelele dinamice
Masinile sunt echipate cu motoare electrice sau termice. Acel motor transmite miscarea de rotatie fie la rotile din fata (tractiune fata), fie spate (tractiune spate) fie la toate cele patru rotile (tractiune 4x4 sau integrala), prin intermediul curelelor, pinioanelor sau prin arbori cardanici (cardan, planetare sau un sistem mai rudimentar si mai putin eficient care induce uzura mai rapida, denumit “dogbones”).
Calitatile mecanice si dinamice ale acestor modele reduse sunt in concordanta cu destinatia acestora – fie performante de circuit, fie realismul dinamic ii motiveaza pe practicantii acestui sport. Toate modelele permit participarea la curse sau demonstratii.
In zilele noastre, cele mai raspandite sunt automodelele radiocomandate, dar exista deasemeni si vehicule ghidate pe un circuit rutier electric (slot racing) sau modele circulare.

Categorii de automodele cu telecomanda radio (automodele radiocomandate,  R/C sau masinute cu telecomanda)

Automodele pentru pista on-road (circuit asfaltat in exterior sau pe mocheta in interior), extrem de rapide si cu o tinuta de drum excelenta, in special in sala (anvelope din spuma sau cauciuc);

Automodele de drift cu sasiu pentru on-road modificat, cu tractiune 4x4 sau spate, diferentiale rigide si anvelope din plastic sau cauciuc foarte dur. Tinuta de drum este aproape nula, scopul lor fiind derapajele controlate fluide si spectacolul creat de acest lucru. Punctajul se face in functie de fluiditatea derapajelor si unghiurile de abordare. Se practica pe asfalt, beton sau linoleum.

Automodelele off-road (de teren) - buggy-uri, utilizate pe piste de competitie special amenajate din pamant, cu denivelari si curbe special concepute. Sunt dotate cu amortizoare si anvelope diverse, adaptate tipului de pista (zgura, nisip, pamant etc.), impartite in categorii conform specificatiilor Federatiei Europene de automodelism cu radiocomanda (EFRA - European Federation of Radio Operated Model Automobiles);

Automodelele off-road (de teren) - Monster Truck, foarte populare printre amatori, deoarece au o garda la sol foarte mare si au roti de diametru impresionant. O subcategorie a monster truck-urilor este Scale sau Crawler, unde rotile sunt prevazute cu greutati si modificari ale puntilor ce le permit rotirea osiilor pana la unghiuri de  90° intre axa fata si cea spate.

Automodelele off-road (de teren) - Truggy, compuse in general dintr-un sasiu de Buggy si o caroserie de monster truck;

Automodelele utilitare – Camioane radiocomandate foarte prezente pe piata germana, la scara 1/14

Standarde de dimensiuni folosite de producatorii de automodele, aranjate in ordinea descrescatoare:
- Automodele scara 1/4 - rara, din ce in ce mai putin folosita din cauza ca automodelele sunt mult mai grele si mai putin performante decat cele la scara 1/5
- Automodele scara 1/5 -  foarte raspandita pentru radiomodelismul pe pista, automodele echipate cu motor cu benzina in doi timpi, cu capacitati intre 23cmc si 29cmc sau, mai nou, cu motoare electrice fara perii (brushless), automodele cu greutati cuprinse intre 6 si 15kg, putand ajunge pana la viteze de 80km/h. Aceasta este scara “pro”, foarte utilizata in constructia automobilelor “adevarate”, pentru a construi machete si a le studia ca machete functionale sau statice.
- Automodele scara 1/6 – scara raspandita pentru automodelismul off-road, masini echipate cu motoare pe benzina in 2 timpi, cu capacitati intre 23cmc si 29cmc sau, mai nou, cu motoare electrice fara perii (brushless).
- Automodele scara 1/7 – rar utilizata, in special in machete statice – exceptie face automodelul electric on-road TRAXXAS XO-1
- Automodele scara 1/8 – foarte utilizata in sporturile cu radiocomanda, pe piste sau in off-road, modelele putand ajunge pana la 120km/h pentru modelele de competitie pe pista on-road. Motorizarea este aproape exclusiv termica (dar si electrica brushless), cilindree intre 3.5-4.6cmc in doi timpi, functioneaza cu amestec metanol/nitrometan (denumit popular si nitro)
- Automodele scara 1/9 – rare, modele comercializate sub denumirea rally game
- Automodele scara 1/10 – o scara foarte des intalnita in hobby, automodele ce pot rula pana la 110km/h (si peste, in cazul modelelor de competitie pe pista). Categorii reglementate de motorizare termica intre 2.11cmc si 2.62cmc sau motorizare electrica (baterii lipo si motoare fara perii)
- Automodele scara 1/12 – categorie de pista on-road, electrice, cu tractiune spate
- Automodele scara 1/14 si 1/16 – aici se gasesc categoriile utilitare – autocamioane, remorci, buldozere, excavatoare, etc. Unul din producatorii de renume in aceasta categorie este firma japoneza TAMIYA. In ultimii ani, in urma crizei economice mondiale, la clasa 1/16 au aparut si “fratii mai mici” ai automodelelor consacrate la scara 1/10 si 1/8 (ex. e-revo brushless 1/16)
- Automodele scara 1/18 – Foarte utilizata pentru modele statice in metal turnat, dar si foarte prezenta in ultimii ani in sportul cu telecomanda.
- Automodele scara 1/24 – Preponderent modele statice din plastic, dar si pentru clasele MiniZ, Iwaver, Xmod si pentru circuitele electrice (slot racing)
- Automodele scara 1/25 – Utilizat in general pentru reproducerea la scara a autovehiculelor americane
- Automodele scara 1/30 si 1/32 – utilizat pe circuite rutiere electrice (slot race)
- Automodele scara 1/43 – scara standard pentru autovehicule in miniatura (machate), dar si pentru automodele radiocomandate si circuite rutiere electrice (slot race)
- Automodele scara 1/50 – utilizat pentru derivatele vehiculelor 1/43 – camioane, furgonete etc.
- Automodele scara 1/72 – rezervat in mare parte machetelor din plastic vandute la set, in general militare.
- Automodele scara 1/87 – corespunde scarii feroviare HO pentru a completa retelele de modelism feroviar cu o intreaga gama de vehicule ce sunt adaugate dioramelor feroviare.

 

Modele RC electrice

Modelele RC cu telecomanda sunt oferite si in varianta electrica. Acestea sunt propulsate de un motor electric si un regulator de turatie si alimentate de catre un acumulator special. Aceste modele sunt mai usor de asamblat, reparat si folosit decat modelele pe NITRO sau BENZINA si sunt mult mai silentioase in rulare. Pentru a folosi aceste modele, doar trebuie sa incarcati acumulatorul si sa apasati un buton. Este atat de simplu!

Modelele electrice vin dotate in motorizare standard cu echipament BRUSHED (motoare electrice cu perii) sau echipament BRUSHLESS (motoare electrice fara perii), mult mai performante. Un model brushed este dedicat incepatorilor in domeniul modelismului, iar modelele cu motoare brushless se adreseaza profesionistilor sau curajosilor care pot pilota modele care ating in varianta standard, peste 160 km/h (automodele).

In general alimentarea modelelor Brushed este facuta fie cu acumulatori NIMH (Nichel-Metal-Hibrid) sau mult mai performantele LIPO (Litiu-Polimer), spre deosebire de motorizarile Brushless, care pentru a atinge potentialul maxim, au nevoie de alimentare cu acumulatori LIPO.

In general, o motorizare Brushed, poate tine pasul cu un model dotat cu motor NITRO, intr-o parcare, insa pe o pista, modelele dotate cu motor NITRO, vor fi mult mai rapide. In schimb, motorizarile de ultima generatie Brushless sunt cele mai rapide modele de pe piata, motorizarile NITRO sau BENZINA in varianta standard fiind mult mai incete decat acestea.

Incarcarea acumulatorilor din dotare, dureaza in general intre 30 minute si 1 ora, iar timpii de joaca variaza intre 20 minute si 2 ore.


Modelele RC pe benzina

Modelele cu radiocomanda, propulsate de motoare pe benzina (in general produse de firma ZENOAH) si cunoscute ca si "BENZINARE" ruleaza pe un amestec de benzina normala CO95 sau CO98 si ulei pentru motoare in 2 timpi. In general, costurile de achitizitie ale acestor modele sunt mai mari decat ale celor electrice sau pe nitrometan, deoarece sunt mult mai mari si mult mai complexe dpdv constructiv.

Dimensiunile acestora pot depasi 1 metru lungime (atat la navo, aero cat si automodele), iar realismul oferit de acestea este desavarsit.

In general, vitezele maxime ale acestora sunt mai mici decat ale unor modele electrice brushless sau modele pe nitrometan, insa sunt mult mai fiabile si mult mai ieftin de intretinut, datorita costurilor reduse ale benzinei, raportate la metanol, iar motoarele pe benzina sunt mult mai durabile (datorita vitezei de rotatie foarte mici comparativ cu cele nitro). In plus, satisfactia oferita in timpul rularii, de catre acest gen de modele uriase, este una de neegalat. Motoarele pe benzina sunt mult mai usor de reglat fata de motoarele pe metanol, iar cu un rezervor de benzina, modelul poate sa functioneze pana la o ora, fara oprire.

Modelele Large Scale sunt foarte populare in Europa si au devenit foarte populare si in USA si ASIA, datorita companiilor ProBoat, Losi, Carson Modelsport, FG Modellsport sau MCD Racing. 


Modelele RC Nitro

Modelele cu telecomanda sunt oferite si in varianta NITRO, cunoscute si ca "TERMICE" sau "PE METANOL". Aceste modele RC sunt propulsate de motoare in 2 timpi si alimentate cu un combustibil special "NITROMETAN", combustibil care este gata amestecat cu ulei pentru lubrifierea motorului. Acest combustibil este oferit doar de magazinele specializate MODELISM / HOBBY.

Motoarele pe metanol sunt motoare ultra performante, ating turatii de pana la 40.000 RPM. Sunetul oferit de aceste motoare, este unul deosebit, fiind de multe ori comparat cu o motocicleta de viteza sau sunetul unei albine in zbor.

Performantele oferite de aceste masini termice sunt unele deosebite, atingand viteze de pana la 90 km/h cu motorizare standard. Deasemeni in aeromodelism si navomodelism se face performanta cu motoare nitro.

Spre deosebire de un model electric la care acumulatorii o data consumati, trebuie reincarcati inainte de utilizare, modelele cu motor termic, ofera timp de joaca de pana la 25 minute cu un rezervor de metanol, iar la terminarea acestuia, doar reumpleti rezervorul si masina este pregatita de o noua pornire. Este atat de simplu!

Modelele NITRO sunt mult mai complexe in constructie si mult mai realiste decat modelele electrice, acestea oferind pasionatilor de automobile si sporturi cu motor, ore si ore de satisfactie in analiza constructiei si complexitatii acestora.

Pasionatii de mecanica, vor gasi o adevarata atractie in aceste modele la scara, deoarece intervalele de service si mentenanta, sunt mai dese decat la modelele electrice si cele pe benzina, asa ca vor avea ocazia sa se transforme din piloti in mecanici mult mai des.


Kiturile de competitii

Modelele oferite in varianta " KIT " sunt modele de cea mai inalta calitate si performanta, dedicate competitiilor sportive in domeniul RC sau pasionatilor care isi doresc tot ce este mai bun in acest domeniu.

Kit-urile sunt oferite de catre producatori, dezasamblate, cu instructiuni foarte detaliate pentru constructia acestora, ceea ce face din aceasta activitate o metoda suplimentara de cunoastere a mecanicii si fizicii acestor modele foarte performante si de ce nu, o metoda de relaxare.

Aceste modele sunt proiectate fara compromisuri si ofera doar materiale premium, de cea mai inalta calitate, iar performantele acestora, nu pot fi egalate de catre un model din clasa "Hobby".

Din punctul nostru de vedere, marcile care merita mentionate in domeniul automodelismului gata de rulare sunt Traxxas, Vaterra, Losi, Carson (ex-Ansmann), Tamiya, Kyosho, ArrmaRC. Pentru marcile de competitie (kituri), exista TeamLosi, Mugen Seiki, Serpent RC, Team Durango

Cum puteti achizitiona un aeromodel, navomodel sau automodel prin magazinul nostru?

Noi ne asiguram ca toate modelele best-seller sunt in stocurile noastre, impreuna cu piesele uzuale de schimb pentru modelele comercializate in mod curent. Pentru restul produselor, fiecare comanda va fi trimisa direct la producator, asigurandu-va astfel ca benefciati de cea mai noua tehnologie si cel mai actual model, iar acolo unde este cazul, veti primi produsul in culoarea aleasa de Dvs.

Avand in vedere faptul ca firma noastra ofera in exclusivitate produse de cea mai inalta calitate si pentru a va oferi cele mai noi produse (deoarece modelele sunt revizuite si imbunatatite permanent), experienta din ultimii zece ani a aratat ca cea mai buna varianta de a intra in posesia unui model ce nu se afla in stocurile noastre, este pe baza de comanda cu livrare in cateva zile lucratoare la Dvs. 

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site implica acceptarea utilizarii cookies. Aflati mai multe aici...
X

Back to top